maandag 3 maart 2014

Debietmeting: the story continues



Vorige maand zetten wij onze elektro-magnetische debietmeter sterk in de kijker. Deze debietmeters zijn een betrouwbare en economische oplossing in productieprocessen die onderbroken kunnen worden, en voor processen op geleidbare vloeistoffen.

Toch is de realiteit vaak anders. Sommige leidingen laten zich niet onderbreken, sommige vloeistoffen hebben niet de minimum geleidbaarheid die we nodig hebben voor elektro-magnetische metingen. Gelukkig is er ook een andere oplossing, die van de ultrasone debietmetingen.

Ook dit werkingsprincipe is relatief eenvoudig : 

Ultrasone clamp on flowmeters werken volgens het Transit-Time principe.
De flowmeter zendt en ontvangt ultrasone signalen via de transducers. De voortplantingssnelheid van dit ultrasoonsignaal is afhankelijk van de snelheid van het medium. De twee pulsen worden door het medium gezonden – één stroomafwaarts, en één stroomopwaarts. Door het looptijdverschil (=Δt) te meten is het mogelijk de stromingssnelheid te bepalen.

Het belangrijkste principe is dat geluidsgolven, die met de stroom meegaan, sneller stromen dan die tegen de stroom ingaan. Het verschil in de doorstroomtijd van deze signalen is direct evenredig aan de stroomsnelheid van de vloeistof.

Uiteraard beïnvloeden buisdiameter, wanddikte, producteigenschappen en een handvol andere zaken het resultaat. Dankzij de slimme elektronica houdt de Katflow debietmeter hier in zijn berekeningen allemaal rekening mee.